با مراحل طراحی و اجرای روف گاردن بیشتر آشنا شوید
طراحی و اجرای روف گاردن، یکی از مواردی است که امروزه ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول کرده است. حتی صاحبان ساختمانهای چند سال ساخت هم به فکر ایجاد محوطه سبز بر روی پشت بام منزلشان هستند. مسلما، قدن زدن در میان فضای سبز و گذراندن اوقات فراغت در میان گل و گیاهان تاثیر بسیار فوقالعادهای بر روی روح و روان میگذارد. به همین دلیل است که ایده طراحی و اجرای روف گاردن در ذهن بسیاری از صاحبان آپارتمانها و ویلاها، جرقه زده است.

به طور کلی، طراحی روف گاردن عبارت است از پیادهسازی فضای سبز بر روی سقف ساختمان و عملیات مربوط به آن است. روف گاردن را میتوان بر روی بام هر خانهای اجرا کرد اما به شرطی که از قبل تمامی شرایط مربوط به مقاومت سازههای ساختمان در برابر فشارهای ناشی از ایجاد فضای سبز بر روی پشت بام، بررسی شود. سپس میتوانید جهت زیباتر کردن فضا از تنوع گونههای درختی و گیاهان رنگارنگ استفاده نمایید.
استفاده از فضای پشت بام در گذشته چندان کارایی نداشت اما بعد از گذشت مدت زمانی، مردم متوجه شدند که میتوانند از فضای پشت بام به عنوان مکانی جهت خواب در شبهای تابستان استفاده نمایند.
اما کم کم با تبدیل خانههای قدیمی به ساختمانهای چند طبقه، صاحبان آپارتمانها متوجه شدند که میتوانند از فضای خالی پشت بام به بهترین نحو ممکن استفاده نمایند و با ایجاد فضای سبز و اضافه کردن گل و گیاه، بهترین چشمانداز را در محیط زندگی خود ایجاد نمایند. در کشور ما هم طراحی و اجرای روف گاردن در ابتدا از ایجاد فضای سبز بر روی پشت بام شروع شد و سپس جهت جذابتر نشان دادن محیط، آلاچیقهای چوبی به فضای محیط اضافه شدند.
هر آنچیزی که باید در مورد طراحی و اجرای روف گاردن دانست:
امروزه، پشت بام به عنوان بخش جدایی ناپذیر یک ساختمان به شمار رفته و حتی از آن میتوان به عنوان حیاط هم استفاده نمود. به همین دلیل است که اجرای روف گاردن میتواند زیبایی دو چندانی را در فضا ایجاد کند. اما آنچیزی که مهم بوده این است که بدانید طراحی روف گاردن در دو مرحله انجام میشود.

مرحله عمرانی اجرای روف گاردن:
در این مرحله، تمامی زیر ساختهای مناسب مربوط به اجرای ایزولاسیون، زهکشی و آبرسانی روف گاردن انجام میشود. در مرحله عمرانی نیاز است که از تخصص یک معمار ماهر جهت طراحی یک سیستم آبیاری مناسب و همچنین نورپردازی مخصوص فضای سبز، استفاده کرد تا بتوانید جلوه زیبا و رویایی را در فضای پشت بام خود ایجاد نمایید.
مرحله لنداسکیپ اجرای روف گاردن:
مرحله لنداسکیپ، اجرای محوطه سازی فضای سبز بوده که شامل آلاچیق، باربیکیو، پرگولا، سایبان و… میشود. از طرفی به این مرحله، مرحله نرمافزاری و زیبایی شناختی بام سبز هم گفته میشود که باید تحت نظر افراد متخصص انجام شود.
قبل از طراحی و اجرای روف گاردن باید نکات مهمی را در نظر گرفت و تمامی جنبهها توسط کارشناس، مورد بررسی قرار گیرد. به طور کلی، این فاکتورهای تاثیرگذار را میتوان به دستهبندیهای زیر تقسیم نمود:
مرحله اول:
در این مرحله نیاز است که استحکام ساختمان از لحاظ سازههای به کار رفته در آن مورد بررسی قرار گیرد. مشخص کردن نیازها و ایده پردازی درباره طرح روف گاردن جز مهمترین مواردی است که حتما باید در نظر گرفته شوند.
مرحله دوم:
در مرحله بعدی، تمامی زیرساختها نظیر: کابل کشیها و لولههای توکار، نصب زیر ساختها جهت آبیاری هوشمند گل و گیاهان و همچنین نصب سیستمهای مربوط به نور پردازی و آبنماها و… توسط افراد متخصص در این زمینه مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
مرحله سوم:
مرحله آخر، مرحله اجرای روف گاردن بوده و تمامی موارد ذکر شده جملات بالا در این مرحله باید به صورت عملی اجرا و پیادهسازی شوند.
توجه به چه نکات مهمی قبل از طراحی و اجرای روف گاردن ضروری است؟
از آنجا که عملیات مربوط به طراحی و اجرای بام سبز یک کار تخصصی بوده، پس نیاز است که از مشاوره افراد متخصص در این زمینه استفاده نمود. متاسفانه در بسیاری از موارد مشاهده شده است که افراد بیتجربه جهت کاشت درخت و گیاه بر روی پشت بام با مته باعث ایجاد سوراخ بر روی سقف میشوند. این کار در استهلاک زود هنگام ساختمان شما تاثیر منفی خواهد گذاشت. به همین خاطر اکیدا توصیه شده که طراحی و اجرای روف گاردن را به یک فرد باتجربه و ماهر، بسپارید.
متاسفانه ساخت بعضی از آپارتمانها به نحوی بوده که از همان ابتدا از سازههای مقاوم در بدنه آنها به کار نرفته است. اگر شما بخواهید یک فضای سبزی را در فضای پشت بام منزل خود ایجاد نمایید، حتما باید از راهنماییهای یک مهندس سازه جهت مقاومت ساختمان در برابر فشارهای ناشی از اجرای روف گاردن استفاده نمایید. زیرا ساخت بعضی از آپارتمانهای قدیمی به گونهای است که نمیتوان به هیچ عنوان طرح روف گاردن را بر روی بام این مدل ساختمانها، پیادهسازی نمود.

گیاهان مناسب روف گاردن
حتما گیاهان و درختان را متناسب با شرایط آب و هوایی منطقه انتخاب نمایید. جهت انتخاب خاک مناسب باید به یک سری نکات مهم زیر توجه نمایید که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- خاک مخصوص روف گاردن باید وزن کمی داشته باشد تا نتواند فشار بیش از اندازهای را به سقف ساختمان تحمیل کند.
- در طراحی و اجرای روف گاردن باید از خاک مناسبی که توانایی جذب آب را داشته باشد، استفاده کرد.
- به دلیل مشکلات تعویض دورهای خاک در روف گاردن، بهتر است که از خاکهایی که دارای مواد غذایی هستند، استفاده نمود.
از آنجایی که انتخاب مصالح در طراحی روف گاردن بسیار ضروری است، باید قبل از هر چیز وزن آنها را مد نظر قرار داد. به همین دلیل قبل از هرگونه اقدامی باید تمامی فعالیتهای مربوط به نقشه برداری، محاسبات، انتخاب مواد مناسب و همچنین چگونگی طراحی و اجرای روف گاردن توسط مهندسان سازه انجام شوند.
جمعبندی نهایی:
از آنجایی که همه افراد نیاز به فضایی آرامش بخش و رویایی جهت گذراندن اوقات فراغت خود دارند، طراحی و اجرای روف گاردن میتواند به عنوان بهترین روش جهت لذت بردن از فضای سبز باشد. شما با کمک گرفتن از راهنماییهای یک فرد متخصص میتوانید بر روی سقف آپارتمان خود مکانی مناسب جهت گذراندن اوقات بیکاری خود ایجاد نمایید.
نوشتههای تازه
آخرین دیدگاهها
- مهندس نازنین مرادی در پروژه نما چوب پلاست نوشهر
- محمد در کاور چوب پلاست دور استخر ویلا ملکار
- سعید در کفپوش چوب پلاست پروژه کافه برج میلاد
- سحر در کفپوش چوب پلاست پروژه کافه برج میلاد
- فردین در کفپوش چوب پلاست پروژه کافه برج میلاد